Zamówienie tortu dla większości z nas jest nieodzownym elementem wielu uroczystości - urodzin, imienin, rocznic, ślubu, komunii czy chrztu. Z usług cukierni korzystamy z czterech najczęstszych powodów - braku czasu, umiejętności kulinarnych, ograniczeń żywnościowych albo chęci zaskoczenia swoich gości artystycznym, nietypowym tortem. Poznaj kilka prostych zasad, o których warto wiedzieć przed złożeniem zamówienia na wymarzony tort.
Krok pierwszy - czego tak naprawdę szukasz?
Na samym początku warto wziąć pod uwagę kilka kluczowych aspektów, które mają wpływ na finalny efekt tortu, tj.:
- dla kogo zamawiamy tort? - tort dla dziecka będzie się znacząco różnić od tortu zamówionego dla młodej pary i to nie tylko pod względem estetyki, ale również smaku,
- ograniczenia żywnościowe - warto dopytać, czy któryś z gości danego wydarzenia nie ma alergii np. na orzechy, które często pojawiają się w masach,
- dla ilu osób ma być tort? - dopasowanie wielkości wypieku pozwala również określić, ile i jakie dekoracje będą mogły być wykonane,
- smak i wygląd - na tym etapie warto mieć jakkolwiek zawężone oczekiwania, zastanów się, czy wolisz czekoladowy smak, czy owocowy, a także co Cię bardziej przekonuje skromne ozdoby czy prawdziwe szaleństwo.
Pamiętaj, że pracownicy cukierni chcą dla swoich klientów jak najlepiej, dlatego warto prosić o polecenie wypieku dopasowanego do indywidualnych oczekiwań estetycznych i smakowych. Wirtuozi wypieków będą doskonale wiedzieli, o co pytać, aby przygotować tort marzeń, jednak ważne, by klient był otwarty na porady.
5 najważniejszych pytań do cukiernika
- Czy cena za tort zawiera również stelaż lub paterę?
- Na ile przed uroczystością najlepiej zamówić tort?
- Czy cukiernia dysponuje dziennikiem/galerią zdjęć zrealizowanych zamówień?
- Jak przewozić tort, aby dowieźć go na imprezę bez szwanku?
Te zaledwie 4 pytania pozwolą dopracować organizację zamówienia tortu, a dodatkowo zadba o zadowolenie nas i naszych gości. Zgodnie z zasadą “kto pyta, nie błądzi” zachęcamy, aby jakiekolwiek wątpliwości konsultować z pracownikiem cukierni lub samym cukiernikiem.
Cukrowy zawrót głowy
Branża cukiernicza stale się rozwija, a konsumenci mogą korzystać z rozwiązań, o których jeszcze kilka lat temu mogliśmy jedynie śnić. Figurki z masy cukrowej, niekonwencjonalny tort stworzony z mniejszych wypieków (muffinek, monodeserów itp.), nietypowe formy, niesamowite kolory, obrazy na torcie - wszystko to daje nam - klientom - ogromne możliwości przy wybraniu idealnego wypieku.
Co oferuje nam branża cukiernicza?
Obecnie w trendach utrzymują się przede wszystkim: naked cake, torty z naturalnymi dodatkami - kwiatami, mchem, gałęziami itp., marmurkowe lub ombre, asymetryczne, z dodatkiem jadalnego złota oraz czarne torty. Nie znaczy to jednak, że w niepamięć odeszły klasyczne, znane nam wszystkim z przyjęć torty - ponadczasowa klasyka wciąż jest na topie.
Uniwersalną radą przy poszukiwaniu idealnego tortu jest to, by nie kierować się trendami, a naszymi upodobaniami. Jeżeli marzysz o wzorze, który królował 5 lat temu - zdecyduj się na niego! Twoje zadowolenie i oczekiwania są najważniejsze.
Wisienka na torcie - wybór cukierni
Często zachwycamy się wypiekami prezentowanymi w najpopularniejszych programach kulinarnych czy cukierniczych, a co gdyby powiedzieć Ci, że i Ty możesz mieć taki tort? Cukiernia Hania to miejsce, w którym każdego dnia wypiekane i dekorowane są torty na zamówienie, które wieńczą każdą udaną imprezę.