Smaczne torty na zamówienie

Czas czytania: 4 min.

Zamówienie tortu dla większości z nas jest nieodzownym elementem wielu uroczystości – urodzin, imienin, rocznic, ślubu, komunii czy chrztu. Z usług cukierni korzystamy z czterech najczęstszych powodów – braku czasu, umiejętności kulinarnych, ograniczeń żywnościowych albo chęci zaskoczenia swoich gości artystycznym, nietypowym tortem. Poznaj kilka prostych zasad, o których warto wiedzieć przed złożeniem zamówienia na wymarzony tort. 

Krok pierwszy – czego tak naprawdę szukasz?

Na samym początku warto wziąć pod uwagę kilka kluczowych aspektów, które mają wpływ na finalny efekt tortu, tj.: 

  • dla kogo zamawiamy tort? – tort dla dziecka będzie się znacząco różnić od tortu zamówionego dla młodej pary i to nie tylko pod względem estetyki, ale również smaku,
  • ograniczenia żywnościowe – wartodopytać, czy któryś z gości danego wydarzenia nie ma alergii np. na orzechy, które często pojawiają się w masach, 
  • dla ilu osób ma być tort? – dopasowanie wielkości wypieku pozwala również określić, ile i jakie dekoracje będą mogły być wykonane, 
  • smak i wygląd – na tym etapie warto mieć jakkolwiek zawężone oczekiwania, zastanów się, czy wolisz czekoladowy smak, czy owocowy, a także co Cię bardziej przekonuje skromne ozdoby czy prawdziwe szaleństwo. 

Pamiętaj, że pracownicy cukierni chcą dla swoich klientów jak najlepiej, dlatego warto prosić o polecenie wypieku dopasowanego do indywidualnych oczekiwań estetycznych i smakowych. Wirtuozi wypieków będą doskonale wiedzieli, o co pytać, aby przygotować tort marzeń, jednak ważne, by klient był otwarty na porady. 

5 najważniejszychpytań do cukiernika 

  1. Czy cena za tort zawiera również stelaż lub paterę?
  2. Na ile przed uroczystością najlepiej zamówić tort?
  3. Czy cukiernia dysponuje dziennikiem/galerią zdjęć zrealizowanych zamówień?
  4. Jak przewozić tort, aby dowieźć go na imprezę bez szwanku? 

Te zaledwie 4 pytania pozwolą dopracować organizację zamówienia tortu, a dodatkowo zadba o zadowolenie nas i naszych gości. Zgodnie z zasadą “kto pyta, nie błądzi” zachęcamy, aby jakiekolwiek wątpliwości konsultować z pracownikiem cukierni lub samym cukiernikiem. 

Cukrowy zawrót głowy

Branża cukiernicza stale się rozwija, a konsumenci mogą korzystać z rozwiązań, o których jeszcze kilka lat temu mogliśmy jedynie śnić. Figurki z masy cukrowej, niekonwencjonalny tort stworzony z mniejszych wypieków (muffinek, monodeserów itp.), nietypowe formy, niesamowite kolory, obrazy na torcie – wszystko to daje nam – klientom – ogromne możliwości przy wybraniu idealnego wypieku. 

Co oferuje nam branża cukiernicza?  

Obecnie w trendach utrzymują się przede wszystkim: naked cake, torty z naturalnymi dodatkami – kwiatami, mchem, gałęziami itp., marmurkowe lub ombre, asymetryczne, z dodatkiem jadalnego złota oraz czarne torty. Nie znaczy to jednak, że w niepamięć odeszły klasyczne, znane nam wszystkim z przyjęć torty – ponadczasowa klasyka wciąż jest na topie. 

Uniwersalną radą przy poszukiwaniu idealnego tortu jest to, by nie kierować się trendami, a naszymi upodobaniami. Jeżeli marzysz o wzorze, który królował 5 lat temu – zdecyduj się na niego! Twoje zadowolenie i oczekiwania są najważniejsze. 

Wisienka na torcie – wybór cukierni

Często zachwycamy się wypiekami prezentowanymi w najpopularniejszych programach kulinarnych czy cukierniczych, a co gdyby powiedzieć Ci, że i Ty możesz mieć taki tort? Cukiernia Hania to miejsce, w którym każdego dnia wypiekane i dekorowane są torty na zamówienie, które wieńczą każdą udaną imprezę. 

https://cukiernia-hania.pl/torty-ciasta-jaworzno
 

Tagi:

Autor / Źródło
Sylwia Machowska / Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe