Koniec z marnowaniem jedzenia. W Żorach uruchomiono pierwszą Jadłodzielnię!

Czas czytania: 3 min.

W Żorach powstała pierwsza w mieście Jadłodzielnia, czyli miejsce, w którym każdy będzie mógł zostawić nadmiar żywności, a inne osoby będą mogły ją zabrać. Wszystko bezpłatnie i całodobowo.

Jadłodzielnia w Żorach przy ulicy Wodzisławskiej

W poniedziałek 20 grudnia o godzinie 15:30 otwarto pierwszą w Żorach Jadłodzielnię. Jest to inicjatywa zrealizowana przez wolontariuszki z Żorskiego Forum Kobiet i radnej Anny Gaszki. Nowo otwarta Jadłodzielnia to społeczna lodówka i szafa na żywność. Mieszkańcy Żor mogą zostawić tam żywność lub ją zabrać. Przy ulicy Wodzisławskiej 1 na parkingu na tyłach budynku dawnej poczty przez 365 dni w roku stać będzie szafa na artykuły suche, a w niej lodówka – na produkty wymagające przechowywania w niższej temperaturze. Dostęp do niej będzie całodobowy i zupełnie bezpłatny.

W uroczystym uruchomieniu Jadłodzielni udział wzięli Anna Gaszka i Sylwia Broczkowska w imieniu Żorskiego Forum Kobiet oraz Adam Grześkiewicz w imieniu Żorskiego Centrum Organizacji Pozarządowych.

– Każdy będzie mógł łatwo włożyć i zabrać żywność, z której może skorzystać również każdy! Oczywiście na własną odpowiedzialność  –  przekazują inicjatorzy „Jadłodzielni”.

Co można zostawić w Jadłodzielni? 

W żorskiej Jadłodzielni można zostawić wszystko to, co nadaje się do zjedzenia. Mogą to być produkty fabrycznie zapakowane lub w pojemnikach, wyroby własne (z opisaną datą przygotowania) lub szczelnie zapakowane napoczęte produkty suche. Można zostawiać produkty wymagające przechowywania w lodówce (o ile wcześniej były dobrze przechowywane), takie jak sery, jogurty i twarogi.

Czego nie wolno zostawiać?

W Jadłodzielni nie należy zostawiać surowego mięsa, produktów zawierających surowe jajka (budynie, kremy, domowe majonezy), wyrobów z niepasteryzowanego mleka, otwartych słoików i konserw, produktów źle przechowywanych, z przekroczonym terminem przydatności „należy spożyć do” lub spleśniałych i zepsutych.

Dzięki Jadłodzielni mieszkańcy Żor nie będą marnować żywności. Jeśli ktoś będzie miał jej za dużo – wystarczy, że zostawi nadmiar i podzieli się z innymi.

Inicjatywę dofinansowano ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach projektu “Kolej na zmianę! – kompleksowe działania na rzecz mieszkańców obszarów rewitalizowanych”.

Tagi:

Autor / Źródło
Wioletta Baborska / Jadłodzielnia FK Żory

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe