Wiadomości z Żor

Trunki ze świata - rum i whisky z dalekiej Japonii

  • Dodano: 2018-02-08 13:00, aktualizacja: 2018-02-28 16:05

Wysokiej klasy sklepy alkoholowe w swojej ofercie posiadają wiele gatunków whisky, rumu i innych wysokoprocentowych alkoholi, które zaliczają się do tych najbardziej prestiżowych.
 

Szeroki wybór rumu  - sklep alkoholowy
Mówi się, że to sławny trunek piratów i podróżników. Jest to przede wszystkim napój spirytusowy o wysokiej zawartości alkoholu (37.5 - 81%) wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej koncentratu tego soku lub melasy. Istnieją następujące kategorie rumu: biały, złoty, ciemny, aromatyzowany oraz overproof. Przykładowy sklep alkoholowy w swojej ofercie posiada przede wszystkim rum klasyczny rum złoty oraz czarny. Są to najwyższej klasy rumy, które charakteryzują się doskonałym smakiem.

Przykładem może być 40-procentowy rum, który jest połączeniem kilku różnych, nawet 20-letnich destylatów rumowych. Jest ręcznie mieszany, nie jest filtrowany oraz nie zawiera dodatków barwiących. Jego zapach jest złożony. Zawiera nuty kawy, anyżu, lukrecji, spalonego karmelu, melasy, przypraw i cedru, a jego smak jest elegancki i zawiera gorzkie  pomarańcze i bergamotki.
Drugim przykładem może być znany wszystkim koneserom – rum pochodzący z Puerto Rico. Obecnie jest dostępny na strefach bezcłowych. Dostępny jest w numerowanych butelkach i ręcznie zestawiany przez Maestro de Ron Bacardi z  najstarszych rumów. Jest to trunek w wieku  17 lat z niewielkim dodatkiem destylatów młodszych.
 

Japońska whisky
Japonia to kraj, który jest drugim w kolejności producentem whisky na świecie. W większości produkuje się whisky mieszane blended, ale również single malt. Aby w całości poczuć wspaniały smak i aromat japońskich whisky, pije je się bez dodatków, ewentualnie przy mocniejszych wersjach z małym dodatkiem wody. Whisky japońskie są, podobnie jak kuchnia japońska, bardzo różnorodne w smaki i aromaty, ale są to głównie smaki łagodne, lekko słodkie z wyczuwalnymi nutami migdałów, rodzynek i świeżego ciasta. Popularną japońską whisky produkuje się na wyspie Honsiu. Jest to whisky typu single malt. Ma jęczmienny i orzechowo – migdałowy zapach z nutą mlecznej czekolady i suszonej trawy. Jej smak jest owocowy lecz nie za słodki, bogaty, zielny i trawiasty, z dymem. Ta japońska whisky ma finisz dość krótki, lecz przyjemny wraz z nutami skórki pomarańczowej i minerałów. Markowe sklepy alkoholowe dokładnie wybierają asortyment. Japońska whisky również należy do najlepszych zaraz po szkockiej whisky.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Zory.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.