Sanepid przypomina o zasadach higienicznej produkcji i zbioru owoców i warzyw

Czas czytania: 1 min.

W związku ze zbliżającym się sezonem produkcji oraz zbioru warzyw i owoców Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Rybniku przypomina rolnikom o konieczności przestrzegania wymogów higienicznych na etapie produkcji pierwotnej.

Jest to niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów

Jednocześnie Sanepid apeluje do rolników o zapoznanie się z „Zawiadomieniem Komisji w sprawie wytycznych dotyczących ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higieny” (2017/C 163/01), które zawiera wytyczne dotyczące niwelowanie zagrożeń bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności przez dobre praktyki rolnicze.

Zapoznaj się z dokumentem

 

Tagi:

Autor / Źródło
Sylwia Machowska / UM Żory

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe