Alergie pokarmowe dotykają od 5% do 10% ludzi. Powszechnymi czynnikami wywołującymi alergie są orzeszki ziemne (które są roślinami strączkowymi, takimi jak fasola i groch) oraz orzechy z drzew orzechowych, takie jak pekany i migdały.
Jeśli masz silną alergię, nawet coś, co miało kontakt z orzechami, może spowodować obrzęk, wymioty i biegunkę. Może nawet spowodować zapalenie gardła i utrudnić oddychanie lub mówienie. Jest to potencjalnie śmiertelny stan zwany wstrząsem anafilaktycznym.
Kontrola wagi
To prawda, że orzechy zawierają dużo tłuszczu, ale to nie znaczy, że musisz ich unikać. Wysoka zawartość białka i błonnika sprawia, że czujesz się syty i pełen energii. To może pomóc Ci jeść mniej kalorii i schudnąć. Orzechy mogą pomóc Twojemu organizmowi spalić więcej energii, nawet kiedy jesteś w stanie spoczynku. Jeśli jesteś na diecie, to jedząc orzechy, masz większe szanse na jej utrzymanie. Tylko nie przesadzaj. Odwiedź także stronę topsuplementy.com podobna tematyka.
Dobry tłuszcz
Większość tłuszczu w orzechach to tłuszcze nienasycone, które są dla Ciebie lepsze niż tłuszcze nasycone zawarte w mięsie lub tłuszcze trans zawarte w wielu przetworzonych produktach. Może pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi i insuliny, hormonu, który go reguluje.
Pełne składników odżywczych
Nie tylko wysoka zawartość białka, błonnika i zdrowych tłuszczów jest dla Ciebie dobra. Orzechy zawierają też mnóstwo innych składników odżywczych, takich jak witaminy E i B6, kwas foliowy, niacynę, magnez, cynk, miedź i potas. Zwróć uwagę na składniki masła orzechowego, czy to orzechowego, czy innego. Niektóre zawierają dodatek soli, cukru, konserwantów i niezdrowych tłuszczów, które mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.
Mnóstwo antyoksydantów
Należą do nich minerały takie jak selen i mangan, witaminy C i E, a także flawonoidy, fenole, polifenole i inne substancje. Działają one jako zespół, który pomaga chronić Twoje komórki, a orzechy są nimi naszpikowane. Ludzie, którzy jedzą więcej orzechów i masła orzechowego, mają zdrowsze serca. Mogą nawet pomagać w ochronie przed rakiem okrężnicy.
Utrzymuj cholesterol w ryzach
Zbyt wysoki poziom cholesterolu może utwardzać tętnice i prowadzić do udaru i chorób serca. Migdały, orzechy włoskie i inne orzechy z drzew orzechowych obniżają go, kiedy jest zbyt wysoki. Twój organizm wytwarza większość cholesterolu, ale część otrzymujesz z pożywienia. Na szczęście orzechy zawierają go niewiele lub wcale.
Zapobieganie i kontrola cukrzycy typu 2
Dzieje się tak częściowo dlatego, że pomagają kontrolować przyrost masy ciała oraz wysoki poziom cukru (glukozy) i tłuszczów (lipidów) we krwi, co może prowadzić do choroby. Mogą także utrzymywać wyściółkę naczyń krwionośnych (śródbłonek) w stanie rozciągliwym i zdrowym, co zapobiega problemom z sercem związanym z cukrzycą. Artykuł powstał we współpracy z serwisem smedyczny.pl