Kapusta kiszona, ogórki i nie tylko – jakie warzywa nadają się do fermentacji?

Czas czytania: 5 min.

Fermentacja to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów przechowywania warzyw. I chociaż w Polsce najczęściej myślimy o kiszonej kapuście i ogórkach – które zresztą bardzo lubimy – to lista kulinarnych możliwości jest o wiele dłuższa. Jakie warzywa warto kisić i co zyskujemy dzięki temu procesowi?

Klasyczne potrawy kiszone, które utożsamia się z polską kuchnią

W Polsce prawdziwym, kulinarnym must have jest kapusta kiszona. Jest to nieocenione źródło witaminy C i wielu ważnych dla zdrowia probiotyków. Kapusta kiszona jest niezastąpionym składnikiem w bigosie oraz w kapuśniaku (kwaśnicy). Podaje się ją też jako surówkę, która pasuje przede wszystkim do dań mięsnych.

Oprócz kapusty kiszonej, w Polsce cenimy sobie również ogórki kiszone. Ich charakterystyczny, lekko kwaśny smak nieodłącznie kojarzy się wielu z nas z okresem dzieciństwa. W tym miejscu warto polecić ogórki kiszone Magdy Gessler, które są chrupiące i lekko kwaśne. Z pewnością sprawdzą się one w roli pełnowartościowego składnika kanapek, sałatek i dań głównych.

Co jeszcze można kisić?

Wachlarz kiszonych dań w kuchni polskiej jest znacznie szerszy i obejmuje wiele różnych warzyw. Mniejszą popularnością, choć bardzo wysokimi walorami smakowymi, wyróżniają się m.in.:

  • marchew kiszona? to warzywo, które po kiszeniu zachowuje swoją słodycz, ale nabiera charakterystycznej kwaskowatości, w związku z czym jest idealne do surówek,
  • buraki kiszone? to świetna baza do barszczu i zakwasu buraczanego, która dodatkowo jest pełna żelaza i antyoksydantów,
  • kalafior kiszony? jest delikatny w smaku, świetny jako przekąska i sprawdzi się jako ceniony dodatek do deski warzyw.

Ukisić można również:

  • rzodkiewki – dzięki czemu stają się one słodko-kwaśne,
  • czosnek – który w smaku jest znacznie łagodniejszy od oryginału,
  • paprykę – która po ukiszeniu jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek.

Dlaczego warto kisić warzywa?

Po ukiszeniu wiele warzyw zyskuje zupełnie nowe właściwości smakowe. Odwiedzając nasze Delikatesy u Fukiera, można zapoznać się z ofertą kiszonych ogórków oraz rzodkiewek, które są naturalnym probiotykiem wspierającym procesy trawienne. Nie można również zapominać, że kiszone warzywa to prawdziwe bogactwo różnego rodzaju witamin i minerałów. Poddanie ich procesowi fermentacji sprawia, że ważne dla zdrowia składniki stają się lepiej przyswajalne. Nie można też zapominać o unikatowych walorach smakowych, jakimi wyróżniają się kiszone warzywa, w tym kiszonki od Magdy Gessler. Oferują one wyjątkowy, głęboki smak, który wzbogaca codzienną kuchnię.

Kiszone warzywa to dobro staropolskiej kuchni. Warto je docenić.

Artur Kristof
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe