Żory - portal miejski Zory.com.pl

Wiadomości z Żor

Herbata lichi ball, czyli herbata która zakwita w filiżance

  • Dodano: 2019-04-24 11:45

Herbata to nie zawsze rozdrobnione liście zamknięte w papierowej saszetce. Chińczycy wiedzą, jak przygotować susz herbaciany, by wydobyć z niego wszystko, co tylko się da. Lichi ball to niemal magiczna forma herbaty –-niepozorna, mała herbaciana kulka, która po zaparzeniu odsłania wszystkie swoje tajemnice.

Lichi ball - herbata idealna na prezent

Czy zwykła herbaciana kulka faktycznie nadaje się na prezent? Tak, jej uroda zakwitnie dopiero w momencie parzenia. Lichi ball w postaci suchej wygląda niepozornie - ot, liście zielonej lub białej herbaty zwinięte w kulkę. Jednak gdy zalejemy ją wrzątkiem, kulka zacznie się rozwijać i pokaże nam swój sekret - najczęściej jest to kwiat róży bądź nagietka, ewentualnie owoc lichi. Sam proces rozwijania herbacianych liści i wyłaniania się kwiatu przypomina do złudzenia rozkwitanie kwiatowych pąków, dlatego właśnie lichi ball nazywana jest herbatą zakwitającą w kubku.

Jak smakuje lichi ball

Chciałoby się powiedzieć: jak herbata, ale przeciętnemu mieszkańcowi środkowej Europy od razu na myśl przyjdzie herbata czarna. Tymczasem lichi ball przygotowuje się zazwyczaj z białej herbaty, która charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem i aromatem. Sam napar ma bardzo jasny kolor, najciemniejszy odcień białej herbaty jest zaledwie słomkowy. Lichi ball przygotowuje się czasem z zielonej herbaty, która jest ciemniejsza, jednak nadal proces rozwijania liści i zakwitania lichi ball jest doskonale widoczny. Herbata zielona ma specyficzny smak i w pierwszej chwili może być trudno się do niego przyzwyczaić. Na ogół tej herbaty nie słodzi się, ale początkujący adepci picia zielonej herbaty mogą ją dosłodzić np. łyżeczką miodu.

Więcej na temat herbaty znajdziesz we wpisie: Herbata z liści malin - kiedy warto ją pić?

Jak zaparzyć lichi ball

Przede wszystkim tak, żeby wszystko dokładnie zobaczyć, a więc wybierzmy przezroczysty dzbanek lub bardzo dużą, przezroczystą filiżankę. Rozwijanie lichi ball to cały spektakl i oglądanie go wyłącznie od góry mija się z celem. Jedna mała kulka lichi ball wystarczy na litr napoju. Trzeba pamiętać o dwóch rzeczach: po pierwsze najpierw wlewamy do dzbanka wodę, dopiero potem wkładamy lichi ball, po drugie – woda może mieć maksymalnie 85°C. Lichi ball nie zalewa się wrzątkiem. Parzenie nie powinno trwać dłużej niż pięć minut.

 

Kiedy najlepiej podawać lichi ball

Lichii ball zasługuje na szczególne traktowania. Parzenie tej herbaty to cały rytuał, jej picie nie powinno odbywać się w pośpiechu. Dlatego nie ma sensu parzyć jej rano, szkoda herbacianych kul. Najlepszą porą są godziny popołudniowe i wieczorne, kiedy jesteśmy po pracy i możemy w spokoju delektować się pochodzącą z Chin herbacianą kulą.

Chcesz się dowiedzieć więcej? Zobacz lichi na herbata.info.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.

Drogi Użytkowniku!

Dokładamy wszelkich starań by korzystanie z naszego serwisu było dla Ciebie komfortowe.

Dlatego staramy się dopasować dostępne w nim treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez administratora danych osobowych w celach analitycznych i statystycznych.

Przez dalsze korzystanie, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, z naszego serwisu wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.

Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić w przeglądarce ustawienia dotyczące plików cookies, a także uzyskać dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach z naszej Polityki Prywatności.

Przejdź do serwisu