Kuchnia ukraińska i kuchnia polska mają ze sobą wiele wspólnego. Na stołach naszych wschodnich sąsiadów często goszczą potrawy, które dobrze znamy. Niektóre dania mogą być dla nas jednak zupełnym zaskoczeniem. Czego zatem warto spróbować? Oto czym zajadają się Ukraińcy.
Pierogi w wersji ukraińskiej
Ukraińcy podobnie jak Polacy uwielbiają pierogi. Warto jednak wiedzieć, że nieco różnią się one od naszej rodzimej wersji. Bardzo popularne są tak zwane werenyki. Najczęściej nadziewa się je farszem zrobionym z ziemniaków bądź ziemniaków i sera, podobnie jak nasze pierogi ruskie. Możemy spotkać je zarówno w wersji wytrawnej podanej z okrasą, jak i na słodko z owocami. Przez Ukraińców warenyki są uważane za danie narodowe, dlatego to właśnie od nich warto rozpocząć swoją przygodę z ich rodzimą kuchnią. Ciekawym danie są także tak zwane pielmienie, które przed ugotowaniem nadziewa się surowym mięsem, dzięki czemu zyskują głęboki i intensywny smak.
A jeżeli kuchnie świata to Twoja pasja koniecznie, spróbuj także gruzińskich specjałów, takich jak Adzyka, którą znajdziesz na stronie http://best-market.pl/sosy-majonezy-oleje/adzyka-adzika/.
Barszcz ukraiński
Ta zupa nieco różni się od wariantu, który znamy z naszej rodzimej kuchni. Według tradycyjnego przepisu barszcz ukraiński powinien być przygotowany na bazie buraków, marchewki, ziemniaków, fasoli, ale także kapusty kiszonej oraz przecieru pomidorowego. Dodatkowo zupę podaje się z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany. To doskonała rozgrzewająca i sycąca potrawa. Najlepiej smakuje oczywiście z dodatkiem świeżego swojskiego chleba. Podobnie jak werenyki barszcz ukraiński jest uznawany za danie narodowe.
Sękacz
Skoro mamy już propozycję na dwudaniowy obiad, to teraz aż grzech byłoby nie wspomnieć o deserze. Najpopularniejszym ciastem na Ukrainie jest sękacz. Przypomina on nieco cięższe ciasto biszkoptowe. Wyjątkowy jest natomiast sposób jego pieczenia. Sękacza wypieka się nad otwartym ogniem, obracając go na rożnie, dzięki czemu zyskuje swój charakterystyczny kształt. Popularne są również słodycze od rodzimych producentów. Jeśli nie macie ochoty na pieczenie, ale chcielibyście spróbować ukraińskich łakoci, to koniecznie zaopatrzcie się w słodycze od firmy Roshen. Możecie kupić je na stronie https://best-market.pl/slodycze/slodycze-roshen/. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do kawy czy popołudniowej herbaty.
Kwas chlebowy
A w jakich napojach lubują się Ukraińcy? Jednym z popularnych napitków bezalkoholowych jest kwas chlebowy. Wytwarza się go na bazie razowego pieczywa, wody, cukru oraz drożdży. Czasem również z dodatkiem owoców. Jest orzeźwiający i doskonale gasi pragnienie. Warto go pić nie tylko ze względu na smak, ale także właściwości prozdrowotne. Dzięki zawartości naturalnych probiotyków doskonale wspiera trawienie, więc świetnie sprawdzi się po obfitym posiłku.