Trunki ze świata – rum i whisky z dalekiej Japonii

Czas czytania: 3 min.

Wysokiej klasy sklepy alkoholowe w swojej ofercie posiadają wiele gatunków whisky, rumu i innych wysokoprocentowych alkoholi, które zaliczają się do tych najbardziej prestiżowych.
 

Szeroki wybór rumu  – sklep alkoholowy
Mówi się, że to sławny trunek piratów i podróżników. Jest to przede wszystkim napój spirytusowy o wysokiej zawartości alkoholu (37.5 – 81%) wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej koncentratu tego soku lub melasy. Istnieją następujące kategorie rumu: biały, złoty, ciemny, aromatyzowany oraz overproof. Przykładowy sklep alkoholowy w swojej ofercie posiada przede wszystkim rum klasyczny rum złoty oraz czarny. Są to najwyższej klasy rumy, które charakteryzują się doskonałym smakiem.

Przykładem może być 40-procentowy rum, który jest połączeniem kilku różnych, nawet 20-letnich destylatów rumowych. Jest ręcznie mieszany, nie jest filtrowany oraz nie zawiera dodatków barwiących. Jego zapach jest złożony. Zawiera nuty kawy, anyżu, lukrecji, spalonego karmelu, melasy, przypraw i cedru, a jego smak jest elegancki i zawiera gorzkie  pomarańcze i bergamotki.
Drugim przykładem może być znany wszystkim koneserom – rum pochodzący z Puerto Rico. Obecnie jest dostępny na strefach bezcłowych. Dostępny jest w numerowanych butelkach i ręcznie zestawiany przez Maestro de Ron Bacardi z  najstarszych rumów. Jest to trunek w wieku  17 lat z niewielkim dodatkiem destylatów młodszych.
 

Japońska whisky
Japonia to kraj, który jest drugim w kolejności producentem whisky na świecie. W większości produkuje się whisky mieszane blended, ale również single malt. Aby w całości poczuć wspaniały smak i aromat japońskich whisky, pije je się bez dodatków, ewentualnie przy mocniejszych wersjach z małym dodatkiem wody. Whisky japońskie są, podobnie jak kuchnia japońska, bardzo różnorodne w smaki i aromaty, ale są to głównie smaki łagodne, lekko słodkie z wyczuwalnymi nutami migdałów, rodzynek i świeżego ciasta. Popularną japońską whisky produkuje się na wyspie Honsiu. Jest to whisky typu single malt. Ma jęczmienny i orzechowo – migdałowy zapach z nutą mlecznej czekolady i suszonej trawy. Jej smak jest owocowy lecz nie za słodki, bogaty, zielny i trawiasty, z dymem. Ta japońska whisky ma finisz dość krótki, lecz przyjemny wraz z nutami skórki pomarańczowej i minerałów. Markowe sklepy alkoholowe dokładnie wybierają asortyment. Japońska whisky również należy do najlepszych zaraz po szkockiej whisky.

 

Tagi:

Autor / Źródło
Sylwia Machowska / Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe