Kuchnie w profesjonalnej gastronomii to miejsca wyjątkowo wymagające pod względem czystości. Z jednej strony – o tłuste, barwiące, trudne do usunięcia zabrudzenia nietrudno, z drugiej natomiast – konieczne jest ich regularne usuwanie, aby spełnić niezbędne standardy do serwowania dań gościom. Zobacz, jakie środki oraz sprzęty będą niezbędne do skutecznego czyszczenia profesjonalnej kuchni gastronomicznej.
Płyn do mycia naczyń
Podstawą wyposażenia lokali gastronomicznych jest płyn do mycia naczyń. Warto jednak sięgnąć po produkty dostosowane do profesjonalnego zastosowania – domowe środki mogą być nieskuteczne, a także nieopłacalne ze względu na dostępność w małych opakowaniach. W sklepie Higi24 https://higi24.pl/ zakupisz płyn do naczyń w opakowaniach nawet 5 lub 10-litrowych, więc możesz zrobić niezbędny zapas. Dostępne są zarówno środki do ręcznego mycia, jak też do zastosowania w zmywarkach. Wysokiej jakości produkty cechują się dużym poziomem skoncentrowania, w związku z czym są skuteczniejsze i bardziej opłacalne od standardowych detergentów. Posiadają certyfikaty dopuszczające je do zastosowania. Możesz wybrać również płyn przyjazny dla środowiska, z europejskim znakiem ekologicznym.
Środki do czyszczenia powierzchni
Na specyficzne dla kuchni zabrudzenia, które należy regularnie usuwać, narażone są również wszystkie kuchenne powierzchnie. Warto wybrać środki dostosowane do konkretnego rodzaju materiału, aby czyszczenie było skuteczniejsze, a także nie zniszczyło danego wyposażenia. Dostępne są dedykowane środki do czyszczenia pieców, grilla, czy stali nierdzewnej. Są w stanie usunąć trudne do wyczyszczenia w inny sposób zabrudzenia – tłuszcz, czy zaschnięte naloty. Oprócz tego w sklepie Higi24 znaleźć można szereg przedmiotów, które sprawdzą się w łazienkach pracowniczych, również w lokalach gastronomicznych, np. dozowniki do mydła czy ręczników https://higi24.pl/pl/c/Dozowniki/24.
Mopy
Nie można zapomnieć również o regularnym czyszczeniu podłogi. Oprócz tego, że pozostawione zabrudzenia wpływałyby niekorzystnie na poziom higieny w lokalu, mogłyby stwarzać one realne zagrożenie dla pracowników – np. ryzyko poślizgnięcia się i uderzenia lub oparzenia. Sprzęt do sprzątania https://higi24.pl/pl/c/Sprzet-do-sprzatania/33 niezbędny w tym zakresie to mopy oraz dopasowane do nich stelaże z kijami. Postaw na produkty, które nie stracą swoich właściwości po praniu. Muszą być one również łatwe do zamontowania lub ewentualnej wymiany. Warto także zwrócić uwagę na materiał wykonania mopa. Polecamy pod tym względem modele z przędzy bawełnianej, która jest odporna na kwasy.