Pracownicy Zakładu Aktywności Zawodowej "Wspólna Pasja" pomagali czeskim kucharzom zapoznać się z kuchnią polską. Wspólne gotowanie odbyło się w Restauracji Oberyba w ramach przygotowań do Dni Polskich w Ostrawie.
Kulinarna współpraca polsko-czeska
Pracownicy Zakładu Aktywności Zawodowej "Wspólna Pasja" szkolili kucharzy z Mlecznego Baru NAPROTI z Ostrawy z tajników polskiej kuchni. Taka współpraca była inicjatywą Organizacji Turystycznej w Ostrawie, a jednocześnie elementem przygotowań do zbliżających się Polskich Dni w Ostrawie.
- 1 września br. spotkaliśmy się w Restauracji Oberyba z przedstawicielami Baru Mlecznego NAPROTI i Izby Turytystycznej w Ostrawie, żeby ustalić jakie są ich oczekiwania i nasze możliwości - tak zrodził się pomysł współpracy. Dzięki temu 11 października zorganizowaliśmy wspólne gotowanie. Myślimy, że w niedalekiej przyszłości uda nam się nawiązać jakąś szerszą i stałą współpracę - stwierdził Alan Klinger, Zastępca dyrektora ds. usług i administracji w Zakładzie Aktywności Zawodowej ZP-U Wspólna Pasja.
Pomysłodawcą akcji jest przedstawiciel Ostrawskiej Organizacji Turystycznej, Filip Witkowski, który ma kulinarne doświadczenie, a na dodatek nabywał je w Żorach.
- Pracowałem 8 lat jako kucharz w Żorach, bardzo dobrze znam to miasto oraz kuchnię. Stąd pomysł, aby zorganizować to szkolenie właśnie tutaj. Naszą rolą jako Organizacji Turystycznej jest to, aby łączyć polsko-czeskie kontakty. Kuchnia jest do tego świetnym narzędziem, które może łączyć ludzi różnych narodowości - mówi Filip Witkowski - pomysłodawca akcji, przedstawiciel Ostrawskiej Organizacji Turystycznej Visit Ostrava.
Dla gości z południa było to prawdziwe kulinarne wyzwanie, bowiem w ramach szkolenia mieli do przygotowania całkiem sporo potraw - zupy, mięsa czy desery.
- Szukaliśmy takich potraw, których Czesi na co dzień nie robią, a chcieliby się ich nauczyć. Z zup postanowiliśmy przygotować barszcz zabielany, krupnik, żurek śląski i barszcz czerwony czysty. Z drugich dań - kotlet mielony, bigos, gołąbki w sosie pomidorowym, pierogi ruskie oraz z mięsem, pulpety w sosie koperkowym. Dodatkowo na deser szarlotka, makówki oraz kompot - mówi Adam Koszyk - szef kuchni w Barze Mlecznym Krówka.
W ramach rewizyty, przedstawiciele Zakładu Aktywności Zawodowej "Wspólna Pasja" w przyszłym roku udadzą się do Ostrawy, aby poznać tajniki czeskiej kuchni.