Wiadomości z Żor

Kucharze z Ostrawy poznawali w Żorach tradycyjne polskie potrawy!

  • Dodano: 2023-10-12 08:00, aktualizacja: 2023-10-12 08:19

Pracownicy Zakładu Aktywności Zawodowej "Wspólna Pasja" pomagali czeskim kucharzom zapoznać się z kuchnią polską. Wspólne gotowanie odbyło się w Restauracji Oberyba w ramach przygotowań do Dni Polskich w Ostrawie.

Kulinarna współpraca polsko-czeska

Pracownicy Zakładu Aktywności Zawodowej "Wspólna Pasja" szkolili kucharzy z Mlecznego Baru NAPROTI z Ostrawy z tajników polskiej kuchni. Taka współpraca była inicjatywą Organizacji Turystycznej w Ostrawie, a jednocześnie elementem przygotowań do zbliżających się Polskich Dni w Ostrawie.

- 1 września br. spotkaliśmy się w Restauracji Oberyba z przedstawicielami Baru Mlecznego NAPROTI i Izby Turytystycznej w Ostrawie, żeby ustalić jakie są ich oczekiwania i nasze możliwości - tak zrodził się pomysł współpracy. Dzięki temu 11 października zorganizowaliśmy wspólne gotowanie. Myślimy, że w niedalekiej przyszłości uda nam się nawiązać jakąś szerszą i stałą współpracę - stwierdził Alan Klinger, Zastępca dyrektora ds. usług i administracji w Zakładzie Aktywności Zawodowej ZP-U Wspólna Pasja.

Pomysłodawcą akcji jest przedstawiciel Ostrawskiej Organizacji Turystycznej, Filip Witkowski, który ma kulinarne doświadczenie, a na dodatek nabywał je w Żorach.

- Pracowałem 8 lat jako kucharz w Żorach, bardzo dobrze znam to miasto oraz kuchnię. Stąd pomysł, aby zorganizować to szkolenie właśnie tutaj. Naszą rolą jako Organizacji Turystycznej jest to, aby łączyć polsko-czeskie kontakty. Kuchnia jest do tego świetnym narzędziem, które może łączyć ludzi różnych narodowości - mówi Filip Witkowski - pomysłodawca akcji, przedstawiciel Ostrawskiej Organizacji Turystycznej Visit Ostrava.

Dla gości z południa było to prawdziwe kulinarne wyzwanie, bowiem w ramach szkolenia mieli do przygotowania całkiem sporo potraw - zupy, mięsa czy desery.

- Szukaliśmy takich potraw, których Czesi na co dzień nie robią, a chcieliby się ich nauczyć. Z zup postanowiliśmy przygotować barszcz zabielany, krupnik, żurek śląski i barszcz czerwony czysty. Z drugich dań - kotlet mielony, bigos, gołąbki w sosie pomidorowym, pierogi ruskie oraz z mięsem, pulpety w sosie koperkowym. Dodatkowo na deser szarlotka, makówki oraz kompot - mówi Adam Koszyk - szef kuchni w Barze Mlecznym Krówka.

W ramach rewizyty, przedstawiciele Zakładu Aktywności Zawodowej "Wspólna Pasja" w przyszłym roku udadzą się do Ostrawy, aby poznać tajniki czeskiej kuchni.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Zory.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również