Wiadomości z Żor

Jak stworzyć deficyt kaloryczny, aby zyskać formę na lato

  • Dodano: 2022-07-22 08:15, aktualizacja: 2022-07-22 08:28

Jeśli chcesz stracić na wadze, musisz stosować zdrową dietę. Stwórz deficyt kaloryczny w zdrowy sposób, korzystając z naszych wskazówek. Chcesz dobrze wyglądać w kostiumie? Odrobina samodyscypliny w połączeniu z naszymi poradami znacznie Ci to ułatwią.

Zmniejsz objętość porcji

Jeśli chcesz schudnąć, przyzwyczajaj się do jedzenia mniejszych porcji posiłków niż dotychczas. Zmniejsz wielkość porcji w zależności od masy ciała, ale upewnij się, że robisz to w zdrowy sposób, po konsultacji z dietetykiem. Należy pamiętać, że zmniejszenie wielkości porcji oznacza także spożywanie wszystkich trzech posiłków w ciągu dnia, choć w mniejszych porcjach, i nie pomijanie żadnego z nich.

Jedz więcej warzyw i owoców o ujemnej kaloryczności

Pokarmy o ujemnej wartości kalorycznej to takie, które wymagają większego wydatku energetycznego podczas trawienia niż te, które dostarczają organizmowi. Marchew, pomidory, ogórki, arbuzy to jedne z najpopularniejszych produktów o ujemnej wartości kalorycznej.

Pij odpowiednią ilość wody

To podstawowy grzech zaniechać picia odpowiedniej ilości wody, zwłaszcza gdy próbujesz schudnąć. Woda nie tylko przyspiesza metabolizm, ale także ogranicza napady głodu. Popijaj wodę przez cały dzień i wypijaj szklankę przed posiłkiem, aby Twój organizm zużywał mniej jedzenia i mniej kalorii. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na meridiasprzedam.plom.pl
Spróbuj postu przerywanego

Wiele osób stosuje metodę przerywanego postu, aby ciało spalało więcej kalorii. Polega to na ograniczeniu wszystkich trzech posiłków w ciągu dnia do 12 lub 14 godzin w ciągu dnia i powstrzymaniu się od jedzenia przez resztę dnia. Zaleca się, aby to zrobić po konsultacji z dietetykiem i biorąc pod uwagę, że nie cierpisz na żadną długotrwałą lub przewlekłą chorobę.

5 pokarmów o ujemnej wartości kalorycznej

Seler naciowy zajmuje wysokie miejsce wśród pokarmów o ujemnej wartości kalorycznej. Zawiera on zaledwie 16 kalorii na 100 gramów.
Jagody, Maliny, borówki i truskawki zawierają tylko 32 kalorie na pół filiżanki.

Pomidory zawieraj a minimalną ilość 19 kalorii na 100 gramów. Oprócz tego, że są soczystym i pysznym źródłem błonnika pokarmowego, potasu i witaminy C, pomidory skutecznie obniżają poziom cholesterolu.

Ogórek to 16 kalorii na 100 gramów. Ogórki są pełne minerałów, witamin i elektrolitów, a także doskonale nawadniają organizm.
Arbuz zawiera 30 kalorii na 100 gramów. Arbuzy są również bogate w likopen, który może pomóc w ochronie serca.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Zory.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.