We wrześniu klasy 5c i 5p oraz 6b i 6p Szkoły Podstawowej nr 3 z Oddziałami Dwujęzycznymi i Sportowymi im. Żorskich Twórców Kultury wzięły udział w warsztatach kulinarnych w restauracji “Kozackie Jadło”, w której przygotowywane jest jedzenie w formie cateringu. Tam swoje miejsce odnalazły kucharki z Ukrainy, a zaczęły od lepienia pierogów.
Głównym celem warsztatów była integracja młodzieży z Ukrainy i Polski
Po dotarciu na miejsce przy jednym, wspólnym stole uczestnicy zostali poczęstowani barszczem ukraińskim. Polscy i ukraińscy gospodarze opowiedzieli krótko o swoich doświadczeniach z kuchnią śląską i ukraińską, oraz o tym, jak bardzo zależało im na podjęciu pracy.
Uczestnicy warsztatów zobaczyli, w jaki sposób i z jakich składników przygotowuje się tradycyjną śląską roladę, która oczywiście najlepiej smakuje z kluskami śląskimi. Uczniowie po raz pierwszy wcielili się w role kucharzy. Sami robili kluski z dziurką - miejscem na pyszny sos. Po ugotowaniu klusek i upieczeniu rolad mogli je zjeść, podane z modrą kapustą.
Po obiedzie uczniowie mieli okazję nauczyć się, jak przygotowuje się ukraiński deser, tzw. syrniczki, którego głównym składnikiem jest biały ser.
- Wspólnie spędzony czas na warsztatach był bardzo wartościowy, gdyż pomogło nam to lepiej się poznać. Bardzo dziękujemy za serdeczne przyjęcie w restauracji “Kozackie Jadło”, za ogrom pracy, jaki został włożony w przygotowanie warsztatów. Wszyscy miło wspominamy spędzony razem czas - przekazali uczniowie klas 5 i 6 wraz z wychowawcami