Nowe badania donoszą, że spożywanie większej ilości rafinowanych ziaren było związane z większym ryzykiem przedwczesnej choroby wieńcowej. Dodatkowo spożywanie całych ziaren zmniejszało to ryzyko.
Wyniki badań
Badanie to jest znaczące, ponieważ jest jednym z pierwszych, które sprawdzają, w jaki sposób rodzaj spożywanego ziarna jest związany z chorobami serca. Zespół badaczy, zrekrutował 2 099 osób, które przeszły koronarografię (obrazowanie rentgenowskie naczyń krwionośnych serca). W sumie zrekrutowano 1 168 osób ze zdrowymi tętnicami wieńcowymi, natomiast było też 1 369 osób, które miały CAD z blokadami równymi lub powyżej 75% w co najmniej jednej tętnicy wieńcowej lub równymi lub powyżej 50% w lewej głównej tętnicy wieńcowej. Ich dieta została oceniona za pomocą kwestionariusza częstotliwości jedzenia, aby sprawdzić, ile pełnych lub rafinowanych ziaren przyjmowali przed zdiagnozowaniem choroby serca. Inne ciekawe informacje znajdziesz na jedzmy-zdrowo.pl
Po przeanalizowaniu danych stwierdzono, że wyższe spożycie ziaren rafinowanych było związane ze zwiększonym ryzykiem PCAD. Z drugiej strony, wyższe spożycie pełnych ziaren było związane z obniżonym ryzykiem.
Jak całe ziarna różnią się od ziaren rafinowanych
Fizycznie, całe ziarna zawierają wszystkie części ziarna pszenicy (otręby, bielmo i zarodek). Proces mielenia ziaren na białą mąkę usuwa zarówno zarodek, jak i otręby z bielma. Głównym powodem, dla którego te części ziarna są usuwane jest poprawa trwałości, tekstury i łatwości żucia. Tłuszcze znajdujące się w zarodku mogą powodować szybsze psucie się ziaren. Ponadto, błonnik znajdujący się w otrębach może sprawić, że produkty zbożowe będą bardziej gęste, czego wiele osób nie lubi. Jednak to również sprawia, że rafinowane ziarna pod względem odżywczym bardzo różnią się od całych ziaren.
Otręby, które są zewnętrzną warstwą, zawierają duże źródło błonnika, witamin z grupy B, minerałów, przeciwutleniaczy i fitochemikaliów. Najbardziej wewnętrzną warstwą jest zarodek. To tutaj znajdzie się więcej składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witamina E, zdrowe tłuszcze i więcej przeciwutleniaczy. Bez otrąb i kiełków pozostaje tylko wewnętrzna część ziarna, bielmo. Bielmo to głównie węglowodany, wraz z pewną ilością białka i bardzo małą ilością witamin z grupy B.
Jak zwiększyć spożycie pełnych ziaren
Sugeruje, aby zacząć powoli i upewnić się, że przyjmujesz wystarczającą ilość płynów, gdy po raz pierwszy zaczynasz jeść więcej całych ziaren. Powód? Są one wyższe w błonnik, zwłaszcza rozpuszczalny. Błonnik pomaga w motoryce jelit, ale wprowadzenie go zbyt szybko może prowadzić do zaparć, wzdęć, gazów i dyskomfortu. To naturalne, że na początku pojawi się trochę wzdęć, a nawet zaparcia. Jednak to minie, gdy twoje ciało się dostosuje. Jednym ze sposobów, aby uzyskać więcej pełnych ziaren jest po prostu zamienić biały chleb na pełnoziarnisty lub jeść brązowy ryż zamiast białego. Dodaj kukurydzę do sałatek i salsy, a nawet sięgnij po popcron. Oprócz tego, że jest to popularna przekąska, jest to również pełne ziarno. Artykuł powstał we współpracy z serwisem medicot.pl