Pizza jest jedną z najbardziej ulubionych potraw Polaków – chętnie jadamy ją w prawdziwej włoskiej restauracji, ale też przyrządzamy samodzielnie we własnym domu. Prosta do wykonania, szybka, sycąca i niezwykle smaczna podbiła już niejedno serce. Występuje w tak wielu odmianach, że każdy znajdzie swoją ulubioną. A które pizze są ulubione w naszym kraju? Oto TOP 3.
Kulinarne inspiracje a rodzaje pizzy
Klasyczna pizza to danie, które łączy – często spotykamy się w pizzerii ze znajomymi albo przyrządzamy włoski placek samodzielnie, by uraczyć nim gości. Możemy wtedy położyć na nim dowolne dodatki najwyższej jakości. Często też zamawiamy ją na wynos – to aż 55 proc. wszystkich zamówień na portalach z jedzeniem! Trudno znaleźć kogoś, kto jej nie lubi ani – choćby od czasu do czasu – nie jada.
Pizza serwowana w dobrych restauracjach – jak pizzeria Dominium w Bielsku-Białej – smakuje niemal tak samo jak ta we Włoszech. Jeśli nie wiesz, na którą masz największą ochotę, skorzystaj z naszych kulinarnych inspiracji – oto trzy najpopularniejsze rodzaje pizzy wśród Polaków.
Klasyczna pizza margherita
Najsłynniejsza, mimo że najbardziej niepozorna i skromna. To nie tylko jedno z najpopularniejszych dań na świecie, ale też numer jeden na liście menu w każdej pizzerii oraz włoskiej restauracji. Wiele osób to właśnie ją ubóstwia najbardziej, gdyż jest klasyczna – to kwintesencja dobrego smaku.
Składników jest na niej niewiele, ale są one wysokiej jakości – oryginalna mozzarella, dojrzałe włoskie pomidory i tradycyjny sos pomidorowy, a także świeże listki bazylii to wszystko. Mimo to właśnie ona została nazwana na część królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, która szybko rozsmakowała się w tym placku. Dawniej był on jednym z dań biedoty i stanowił podstawę ich wyżywienia.
Pizza serowa – dla miłośników serowej uczty
Kuchnia włoska słynie także z wysokiej jakości serów! Warto poznać ich smaki oraz aromaty w różnych daniach, a także degustować je same – w towarzystwie włoskiego wina. Często goszczą one również na pizzy – klasyczna mozzarella to podstawowy składnik placka, ale nie tylko ona! Na placku można też ułożyć ser kozi i zapiec wraz z figami albo winogronem czy gruszką, popularna jest też gorgonzola.
Sławę zyskała też pizza z różnymi serami, zwykle czterema. Wystarczy ją posypać ulubionymi ziołami, a będzie kusić niesamowicie! Wachlarz smaków jest niezwykły, ale trzeba pamiętać, że jest ona kaloryczna. Najczęściej zawiera mozzarellę, gorgonzolę, ementaler, a także parmezan albo Gran Padano. Zdecydowanie warto się na nią od czasu do czasu skusić – jest w menu każdej pizzerii Dominium.
Pizza pepperoni – dla fanów wyrazistych smaków
To kolejna z najpopularniejszych pozycji w menu. Jest prosta, ale wyrazista w smaku, gdyż zawiera oprócz sera i sosu pomidorowego również oryginalne włoskie pepperoni, czyli odmianę salami. Ta oryginalna kiełbasa wieprzowa lub wołowa ma bardzo charakterystyczny i lekko pikantny smak, dzięki czemu pizza nabiera wyjątkowego smaku. Przygotowując ją w domu, warto dodać też warzywa, np. paprykę i oliwki.