Hiszpańskie przystawki, podawane wieczorami w barach zachwycają swoją prostotą i intensywnymi smakami. Całe szczęście, żeby spróbować prawdziwych tapas wcale nie trzeba lecieć do Barcelony. Możesz z łatwością przygotować je w swoim domu, podając je np. na przyjęciu. Goście i domownicy będą zachwyceni.
1. Patatas bravas
Patatas bravas to klasyczna, hiszpańska przystawka, podawana jako dodatek do dań lub samodzielne danie. Co ją wyróżnia? Chrupiąca skórka i pikantny, paprykowy sos. Potrawa jest przy tym bardzo prosta do zrobienia. Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- olej do smażenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół cebuli posiekanej w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku
- łyżka wędzonej papryki
- pół łyżki ostrej papryki
- łyżka mąki
- 1,5 szklanki wody
- szczypta soli i pieprzu.
Wykonanie: Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Rozgrzej olej do temperatury 175 stopni - smaż ziemniaki w głębokim tłuszczu do zrumienienia. W rondelki podgrzej oliwę, zeszklij na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj papryki, mąkę i wodę. Gotuj, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Posól i popierz do smaku. Ziemniaki podawaj polane sosem.
2. Chleb tumaca z szynką Serrano
Chrupiące grzanki z pomidorowym sosem i hiszpańską szynkę to wspaniały pomysł na przystawkę na każdą okazję. Składniki są łatwo dostępne - szynkę Serrano można kupić w każdym większym supermarkecie. Jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze, możesz wcześniej sprawdzić aktualne promocję na Gazetkowo.pl. Warto zobaczyć jaki asortyment ma np. Biedronka - gazetki promocyjne pomogą skorzystać z najlepszej oferty. Składniki na chleb tumaca:
- ciabatta lub rustykalny chleb
- 3 dojrzałe pomidry
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- kilka plasterków szynki Serrano.
Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni - zapiekaj w nim kromki chleba do zrumienienia (ok. 6 minut). Pomidory sparz, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, dodaj posiekany czosnek, oliwę i sól - zamieszaj. Grzanki smaruj pomidorową pastę i układaj na nich plasterki szynki.
3. Smażone kalmary
Chrupiące kalmary to prawdziwa gratka dla miłośników owoców morza. Pachną słońcem, morzem i wakacjami - na pewno przypadną do gustu fanom hiszpańskich smaków. Przepis:
- 500 g kalmarów (świeżych lub rozmrożonych)
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 125 ml białego wina
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- olej do smażenia.
Wykonanie: Kalmary oczyść i pokrój w krążki. W misce wymieszaj mąkę, sól, jajko, oliwę i białe wino. Na patelni rozgrzej olej. Kalmary zanurzaj w cieście i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Podawaj z pokrojoną w cząstki cytryną.
4. Gilda - szaszłyki z oliwek, anchovies i papryki
Hiszpańskie tapas to najczęściej mało skomplikowane dania, czego najlepszym przykładem jest kolejny przepis. Szaszłyki gilda wymagają minimalnego nakładu pracy, a jednocześnie prezentują się bardzo efektownie i smakują wprost wybornie. Składniki:
- zielone oliwki
- papryczki padrón
- anchovies
- oliwa z oliwek
- sól.
Wykonanie: Papryczki podsmaż na oliwie i posyp solą. Na wykałaczki nadziewaj kolejno: zieloną oliwkę, papryczkę i anchovies. Gotowe!
5. Croquetas, czyli krokiety z szynki
Krokiety z szynki podawane w Hiszpanii w niczym nie przypominają tych polskich. Smaży się je w głębokim tłuszczu, mają chrupiącą skórkę, kremowy środek oraz walcowaty kształt. W tym przepisie ponownie niezbędne będzie wykorzystanie hiszpańskiej szynki. Jeśli nie jest ona dostępna, opcjonalnie można kupić inny rodzaj suszonej szynki. Najlepiej więc sprawdzić wcześniej mięso w gazetkach promocyjnych na Gazetkowo.pl i zobaczyć, jaki rodzaj szynki znajduje się w ofercie danego marketu. Składniki na croquetas to zaś:
- 1 cebula
- 30 g hiszpańskiej szynki jamon
- 50 g masła
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki
- pół szklanki bułki tartej
- sól i pieprz
- olej do smażenia.
Wykonanie: Masło roztop w rondelku, następnie dodaj cebulkę, a po jej zeszkleniu szynkę jamon - smaż minutę. Dosyp mąkę, zamieszaj i po chwili wlej mleko, posyp solą i pieprzem - mieszaj aż masa zgęstnieje. Zostaw ciasto do wystygnięcia (powinno zrobić się bardziej gęste i zwarte). Rozgrzej olej na patelni. Z ciasta formuj krokiety, panieruj je w bułce tartej i smaż na złoty kolor.