Wiadomości z Żor

Żory walczą z marnowaniem jedzenia. Startuje projekt „Planuj, przetwarzaj, nie wyrzucaj!”

  • Dodano: 2025-07-10 11:30

Czy wiesz, że każdego roku niemal 930 milionów ton żywności trafia na śmietnik, co oznacza, że na przeciętnego konsumenta przypada aż 74 kg zmarnowanego jedzenia rocznie? To nie tylko problem etyczny i społeczny, ale też realne zagrożenie dla klimatu – jak podaje portal climateleadership.pl, marnowanie żywności odpowiada za 8–10% globalnych emisji gazów cieplarnianych. W Żorach nie przechodzimy obok tego obojętnie. Rusza projekt „Planuj, przetwarzaj, nie wyrzucaj!”, organizowany przez FORUM Kobiet - ŻORY.

Wiedza, praktyka i wspólne działanie

- Celem tego projektu jest uświadomienie konsumentom, jak ważne jest planowanie zakupów żywności i jej przetwarzanie tak, aby nie trafiła do kosza. Chcemy też zwrócić uwagę na zanieczyszczenie środowiska poprzez nadmierną emisję gazów cieplarnianych i uwrażliwić mieszkańców Żor na tę kwestię – podkreśla Anna Gaszka, radna Rady Miasta Żory i jedna z inicjatorem projektu. 

Kilka lat temu żorscy społecznicy utworzyli Jadłodzielnię, czyli społeczną szafę na żywność, do której trafiają produkty z domów mieszkańców – nadal dobre, ale niewykorzystane. Pomagają one osobom w kryzysie, seniorom, rodzinom w trudnej sytuacji i wszystkim, którzy nie chcą marnować jedzenia. Teraz przyszedł czas na kolejny krok: wspólne działanie i poszerzenie świadomości.

Rekrutacja i zapisy

Rekrutacja do projektu „Planuj, przetwarzaj, nie wyrzucaj!” potrwa od 17 do 30 lipca 2025 r. Formularz zgłoszeniowy jest dostępny w:

  • Żorskim Centrum Organizacji Pozarządowych (os. Sikorskiego 52)
  • Fundacji „Przystanek Nadzieja” (ul. Stawowa 1, Żory)

Więcej informacji na Facebooku: Planuj, przetwarzaj, nie wyrzucaj oraz FORUM Kobiet – ŻORY oraz pod numerem telefonu 608 329 739. 

Dla uczestników projektu następujące wykłady i warsztaty (miejsce: Centrum Inicjatyw Społecznych, ul. Dworcowa 35):

4 sierpnia 2025 r.
„Żywność na przestrzeni dziejów – czyli o zmieniających się ludzkich potrzebach kulinarnych”

23 sierpnia 2025 r.

„Masowa produkcja żywności – globalny problem”

6 września 2025 r.
„Cuda z resztek – drugie życie przetworzonej żywności”

20 września 2025 r.
Wizyta w żorskiej Jadłodzielni + prelekcja o foodsharingu i praktyczne warsztaty z przetwarzania pomidorów drugiej kategorii

27 września 2025 r.
„Żywność z krótkim terminem – fakty i mity”

4 października 2025 r.
 „Zacznijmy od siebie – jak żyć lepiej i bardziej ekologicznie” + kompostownik i porady Katarzyny Nikel-Niedzieli

Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny

Żory walczą z marnowaniem jedzenia. Startuje projekt „Planuj, przetwarzaj, nie wyrzucaj!”

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Zory.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również