Wiadomości z Żor

Tapas rodem z Barcelony. 5 pomysłów na przekąski, które zaskoczą Twoich gości

  • Dodano: 2022-02-17 10:30, aktualizacja: 2022-02-18 08:34

Hiszpańskie przystawki, podawane wieczorami w barach zachwycają swoją prostotą i intensywnymi smakami. Całe szczęście, żeby spróbować prawdziwych tapas wcale nie trzeba lecieć do Barcelony. Możesz z łatwością przygotować je w swoim domu, podając je np. na przyjęciu. Goście i domownicy będą zachwyceni.

1. Patatas bravas

Patatas bravas to klasyczna, hiszpańska przystawka, podawana jako dodatek do dań lub samodzielne danie. Co ją wyróżnia? Chrupiąca skórka i pikantny, paprykowy sos. Potrawa jest przy tym bardzo prosta do zrobienia. Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół cebuli posiekanej w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka wędzonej papryki 
  • pół łyżki ostrej papryki
  • łyżka mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • szczypta soli i pieprzu.

Wykonanie: Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Rozgrzej olej do temperatury 175 stopni - smaż ziemniaki w głębokim tłuszczu do zrumienienia. W rondelki podgrzej oliwę, zeszklij na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj papryki, mąkę i wodę. Gotuj, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Posól i popierz do smaku. Ziemniaki podawaj polane sosem.

2. Chleb tumaca z szynką Serrano

Chrupiące grzanki z pomidorowym sosem i hiszpańską szynkę to wspaniały pomysł na przystawkę na każdą okazję. Składniki są łatwo dostępne - szynkę Serrano można kupić w każdym większym supermarkecie. Jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze, możesz wcześniej sprawdzić aktualne promocję na Gazetkowo.pl. Warto zobaczyć jaki asortyment ma np. Biedronka - gazetki promocyjne pomogą skorzystać z najlepszej oferty. Składniki na chleb tumaca:

  • ciabatta lub rustykalny chleb
  • 3 dojrzałe pomidry
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • kilka plasterków szynki Serrano.

Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni - zapiekaj w nim kromki chleba do zrumienienia (ok. 6 minut). Pomidory sparz, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, dodaj posiekany czosnek, oliwę i sól - zamieszaj. Grzanki smaruj pomidorową pastę i układaj na nich plasterki szynki.

3. Smażone kalmary

Chrupiące kalmary to prawdziwa gratka dla miłośników owoców morza. Pachną słońcem, morzem i wakacjami - na pewno przypadną do gustu fanom hiszpańskich smaków. Przepis:

  • 500 g kalmarów (świeżych lub rozmrożonych)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 125 ml białego wina
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • olej do smażenia.

Wykonanie: Kalmary oczyść i pokrój w krążki. W misce wymieszaj mąkę, sól, jajko, oliwę i białe wino. Na patelni rozgrzej olej. Kalmary zanurzaj w cieście i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Podawaj z pokrojoną w cząstki cytryną.

4. Gilda - szaszłyki z oliwek, anchovies i papryki

Hiszpańskie tapas to najczęściej mało skomplikowane dania, czego najlepszym przykładem jest kolejny przepis. Szaszłyki gilda wymagają minimalnego nakładu pracy, a jednocześnie prezentują się bardzo efektownie i smakują wprost wybornie. Składniki:

  • zielone oliwki
  • papryczki padrón
  • anchovies
  • oliwa z oliwek 
  • sól.

Wykonanie: Papryczki podsmaż na oliwie i posyp solą. Na wykałaczki nadziewaj kolejno: zieloną oliwkę, papryczkę i anchovies. Gotowe!

5. Croquetas, czyli krokiety z szynki

Krokiety z szynki podawane w Hiszpanii w niczym nie przypominają tych polskich. Smaży się je w głębokim tłuszczu, mają chrupiącą skórkę, kremowy środek oraz walcowaty kształt. W tym przepisie ponownie niezbędne będzie wykorzystanie hiszpańskiej szynki. Jeśli nie jest ona dostępna, opcjonalnie można kupić inny rodzaj suszonej szynki. Najlepiej więc sprawdzić wcześniej mięso w gazetkach promocyjnych na Gazetkowo.pl i zobaczyć, jaki rodzaj szynki znajduje się w ofercie danego marketu. Składniki na croquetas to zaś:

  • 1 cebula
  • 30 g hiszpańskiej szynki jamon
  • 50 g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia.

Wykonanie: Masło roztop w rondelku, następnie dodaj cebulkę, a po jej zeszkleniu szynkę jamon - smaż minutę. Dosyp mąkę, zamieszaj i po chwili wlej mleko, posyp solą i pieprzem - mieszaj aż masa zgęstnieje. Zostaw ciasto do wystygnięcia (powinno zrobić się bardziej gęste i zwarte). Rozgrzej olej na patelni. Z ciasta formuj krokiety, panieruj je w bułce tartej i smaż na złoty kolor.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Zory.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.