Sałatki sprawdzają się w każdych okolicznościach – niezależnie od tego, czy przygotowujemy elegancki obiad, czy przyjęcie na świeżym powietrzu. Dzięki różnorodności składników możemy stworzyć kompozycje, które będą odpowiadać zarówno wegetarianom, jak i osobom jedzącym mięso. Sałatka może być lekkim, pełnowartościowym posiłkiem, jak również może stanowić dodatek do dania głównego.
Sałatki na bazie warzyw
Warzywne sałatki to klasyka, która zawsze się sprawdza. W zależności od pory roku składniki mogą się zmieniać, jednak zawsze warto stawiać na świeżość. Doskonałą bazą są zielone liście, takie jak sałata lodowa, rukola, roszponka czy szpinak. Można je urozmaicić dodatkiem pomidorków koktajlowych, ogórka, papryki czy awokado. Niezbędny jest również dressing. Uniwersalną, a przy tym bardzo smaczną, opcją jest połączenie oliwy z oliwek, octu balsamicznego i odrobiny musztardy.
Do sałatek warzywnych pasują także orzechy, nasiona słonecznika lub dyni oraz różnego rodzaju sery. Takie dodatki sprawiają, że lekka i orzeźwiająca sałatka staje się bardziej treściwa i sycąca. Jeżeli nasi goście jedzą mięso, możemy pokusić się o dorzucenie grillowanej piersi z kurczaka lub krewetek. Natomiast do wersji wegańskiej pasować będzie tofu bądź kotleciki z soczewicy. Niekiedy na przyjęciach podawany jest destylat alkoholowy dla pobudzenia apetytu. Taka sałatka będzie do niego dobrze pasować.
Lekka alternatywa dla deseru
Sałatki owocowe są świetnym wyborem, gdy chcemy deser połączyć z odświeżającą przekąską. Truskawki, winogrona, mango, ananas czy kiwi to bogate źródła witamin, które pysznie smakują. Można je podawać w prostej formie, bez dodatków, lub przybrać miętą bądź płatkami czekolady. Jeżeli lubimy dodatkową chrupkość, możemy wierzch posypać grubo pokrojonymi orzechami włoskimi.
Taka sałatka, podobnie jak wersja warzywna, może zostać umieszczona w towarzystwie alkoholu. Zazwyczaj wtedy gospodarze decydują się na bardziej słodkie, deserowe trunki. Więcej informacji o różnych rodzajach alkoholu można znaleźć na stronie https://eszampan.pl/140-destylat.
Obie wersje sałatek można także łączyć. Bardzo ciekawą kompozycją jest zestawienie rukoli z figami, serem feta i orzechami laskowymi. Goście mogą zasmakować także w połączeniu roszponki z owocami granatu, halloumi i szynką parmeńską. Słodycz owoców stanowi przyjemne uzupełnienie dla wytrawnych smaków. Składników nie musi być wiele, aby razem wywarły na uczestnikach przyjęcia ogromne wrażenie.