Stosujemy różnego rodzaju diety. Chcemy wyglądać fit, zależy nam na lepszym wyglądzie, na lepszym samopoczuciu, nastawieniu. Zmieniamy nawyki żywieniowe starając się wyeliminować z diety to wszystko, co nam szkodzi, co jest niezdrowe, niewłaściwe, tuczące. Z pewnością jedną, z niezwykle często wybieranych diet jest ta jakże popularna dieta bezglutenowa, którą oferuje nam niejeden catering dietetyczny i na jaki w swojej kuchni stawia spora część ludzi. Czym taka dieta jest? Dla kogo stanowi dobry wybór? Co wyeliminować, co do diety dodać?
Dieta bezglutenowa jak sama nazwa mówi, polega na eliminowaniu glutenu. Ten z kolei jest mieszaniną białek roślinnych, który znajduje się w produktach zbożowych - w pszenicy, życie, jęczmieniu, a także owsie. Wielu ludzi jest uczulonych na gluten, wielu osobom on nie służy, dla wielu jest powodem, dla którego tyjemy. Catering dietetyczny slowchef.pl/oferta/dieta-bezglutenowa, który chcielibyśmy wybrać do codziennego menu, powinien posiadać w swojej ofercie produktów różnorodne propozycje, tak, aby móc wybrać to, co nam odpowiada i co będzie dla nas najlepsze. Jeśli nasza dieta ma zostać pozbawiona glutenu, taką właśnie powinniśmy ją wybrać.
O czym należy pamiętać wybierając dietę bezglutenową?
Jeśli chcemy zdecydować się na dietę bezglutenową, to z całą pewnością niezbędnym elementem jest wybór produktów, które pozwolą nam dostarczyć do organizmu odpowiednie składniki odżywcze. Abyśmy mieli energię, aby organizm dobrze funkcjonował, aby czuć się ze sobą dobrze - podstawa jest dobrze skomponowana dieta bezglutenowa. Każdemu z pewnością bardzo dobrze jest znana Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, jaka została opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia. Każda osoba chcąca przejść na dietę bezglutenową lub taka, która musi to zrobić ze względu na celiakię, jak najbardziej i na normy żywieniowe oraz zalecenia z piramidy powinna się stosować. Cóż to oznacza? W organizmie każdej osoby powinny znaleźć się takie składniki, które mieszczą się na każdym z pięter piramidy żywienia. Jeśli eliminujemy gluten, musimy daną grupę produktów zastąpić czymś innym. Co więc w takiej sytuacji wybierać? Na pewno ryż, amarantus, komosę ryżową, czy na przykład proso lub grykę. Warto także do swojej diety wprowadzić dodatkowo szałwię hiszpańską, siemię lniane, dużo orzechów, pestek dyni i słonecznika, a także i suszonych owoców. W diecie bezglutenowej nie powinno zapomnieć się także o pełnowartościowym białku, w tym chudym mięsie, rybach, jajach, czy też mleku.
Kto powinien postawić na dietę bezglutenową?
Z pewnością taka dieta stanowi bardzo dobre rozwiązanie dla tych wszystkich osób, które mają przede wszystkim problemy z trawieniem, które czują osłabienie po posiłku i które walczą ze wzmożonymi stanami zapalnymi. U wielu osób nadwrażliwość na gluten prowadzi do takich właśnie skutków, które niejako uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Aby sprawdzić, czy to właśnie owy gluten jest głównym winowajcą, należy go wyeliminować, by porównać nasze samopoczucie, gdy nie będzie go w diecie. Jeśli taka sytuacja sprawi, że poczujemy się lepiej, to bez wątpienia dieta bezglutenowa stanowić będzie bardzo dobry wybór dla danej osoby. Eliminując całkowicie pszenicę, można postawić na makarony, płatki zbożowe i otręby, a wtedy z pewnością nadal będziemy czuć energię, dostarczymy odpowiednie składniki odżywcze, a do tego również i poczujemy się ze sobą zdecydowanie lepiej.
Czy dieta bezglutenowa odchudza?
W gruncie rzeczy nie. Nie ma żadnych przesłanek co do tego, że może ona wpływać na naszą wagę. Trzeba jednak uzmysłowić sobie i zdać z tego sprawę, że każda dieta, która działa na nas korzystnie, może mieć wpływ właśnie na to, jak wyglądamy. Jeśli mamy problemy z przyswajaniem glutenu, puchniemy, a nasz brzuch jest często bardzo wzdęty. Eliminując go, automatycznie tego problemu ze sobą nie mamy. Co więcej, z racji tego, że rezygnujemy z produktów, które mają pszenicę, znacząco ograniczamy węglowodany, szczególnie te, które mają wysoki indeks glikemiczny, a więc białe pieczywo, kaszę mannę, kuskus, biały makaron, czy też drobnoziarniste kasze. Jeśli tych produktów w diecie nie będzie, automatycznie zmniejszy się nasz bilans kaloryczny, nawet, jeśli wprowadzimy inne zamienniki, które aż tyle kalorii na pewno mieć nie będą.
Gotować samodzielnie czy wybrać firmę cateringową?
Bardzo wielu ludzi rozpoczynających dietę ma ogromny dylemat - wybrać dietę, którą będziemy komponować sobie samodzielnie, czy może lepiej postawić na catering dietetyczny? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, gdyż wszystko uzależnione jest od tego, jak żyjemy, co lubimy, jak wygląda nasz dzień. Jeśli stale brakuje nam czasu, nie potrafimy dobrze gotować, a wyszukiwanie artykułów w sklepach spędza nam sen z powiek, to na pewno opcja zamówienia diety jest jak najbardziej trafna. Jeśli z kolei preferujemy samodzielne gotowanie, jak najbardziej możemy na nie stawiać, ale potrzebujemy do tego nieco czasu, zdolności i chęci.