Wiadomości z Żor

Noże japońskie - 3 powody, dla których warto je mieć w swojej kuchni

  • Dodano: 2022-05-11 14:30, aktualizacja: 2022-10-07 13:18

Noże kuchenne zaliczają się do podstawowego wyposażenia każdej kuchni, zarówno tej prywatnej, amatorskiej, jak i profesjonalnej. Istotny jest wybór tych, które zapewniają szybkie, łatwe i precyzyjne krojenie, a przy tym są trwałe i odporne na uszkodzenia. Wszystkimi tymi cechami charakteryzują się noże japońskie.

  1. Noże japońskie z wytrzymałej stali
  2. Japońskie noże kuchenne a komfort pracy
  3. Noże kuchenne z duszą

Japońskie noże kuchenne są słynne na całym świecie, a niejeden szef kuchni używa ich w swojej codziennej pracy. Od wielu lat ich jakość przewyższa jakość noży niemieckich i amerykańskich co sprawia, że uznaje się je za najlepsze noże kuchenne na świecie.

Noże japońskie z wytrzymałej stali

Japońskie noże kuchenne charakteryzują się przede wszystkim trwałością, którą zawdzięczają specjalnej stali. Tradycja wykuwania stali w Japonii sięga 800 lat, a materiał wykorzystywany obecnie do wykuwania japońskich noży, wcześniej służył do produkcji mieczy. Stal na japoński nóż jest wyjątkowo trwała, przez co nie tylko odporna na uszkodzenia mechaniczne, ale również tępienie. Wysoka twardość umożliwia też ostrzenie pod mniejszym kątem, nieprzekraczającym 15 stopni, dzięki czemu krawędź tnąca jest bardzo cienka. Noże japońskie ostrzy się raz na kilka miesięcy, wykorzystując do tego kamień naturalny lub syntetyczny.

Japońskie noże kuchenne a komfort pracy

Zarówno dla amatorów gotowania, jak i profesjonalnych kucharzy, liczy się tempo i precyzja krojenia warzyw, owoców, mięsa czy innych produktów. W przypadku japońskich noży kuchennych, tempo to jest bardzo wysokie, ponieważ noże są bardzo ostre i świetnie leżą w dłoni. Ostrość jest efektem wykorzystania do produkcji twardej stali oraz specjalnego sposobu ostrzenia, natomiast komfort pracy to wypadkowa połączenia kilku rozwiązań w zakresie budowy klingi, brody oraz rękojeści. Doskonałe noże japońskie z reguły mają cieńszą klingę niż te europejskie, dlatego gładko przechodzą przez produkt i można nimi wykonywać precyzyjne cięcia. Rękojeść cechuje ergonomia, dzięki czemu kucharz może trzymać nóż w ręce pewnie. Z kolei okalająca rękojeść broda nie jest pełna, co znacznie ułatwia ostrzenie całej klingi.

Noże kuchenne z duszą

Wielu kucharzy powtarza, że japoński nóż szefa kuchni ma w sobie "to coś". Coś nieuchwytnego i trudnego do opisania co sprawia, że praca tym nożem to prawdziwa przyjemność. Ten "smaczek" w połączeniu z parametrami technicznymi i walorami użytkowymi sprawiają, że japońskie noże kuchenne powinien mieć każdy kucharz.


Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Zory.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.